NICHIA Human Centric Lighting 06.09.2021

NICHIA İnsan Odaklı Aydınlatma Vitasolis – Optisolis


Serotonin insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir hormonken; Melatonin insan vücudunun uyku ritmini ve uykuya geçebilmek için gerekli olan ısı artışını sağlamaktadır. Gün boyu salgılanan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen Serotonin, havanın kararması ile yerini Melatonin hormonuna bırakır. Bilimsel araştırmalar çerçevesinde, gün içerisinde özellikle sabah saatlerinde yüksek yoğunlukta mavi ışığa maruz kalmanın melatonin seviyesini ve aktiviteyi yükselttiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple Nichia Vitasolis ürününü çıkarmıştır. Vitasolis LED’in en önemli özelliği, ışık spektrumunda mavi bölgenin (Blue Pumped LED deniyor) daha yoğun olmasıdır. 
 
Vitasolis LED sayesinde çalışanların özellikle sabah saatlerinde oluşan uyku ihtiyacı baskılanarak üretkenlik ve verimlilikleri arttırılacaktır. Ayrıca salgılanan Serotonin hormonu sayesinde de daha mutlu, daha canlı ve zinde bir ruh haline sahip olacaklardır.  Ancak baktığımız zaman Vitosolis tek başına yeterli olmamaktadır. Burada IOT ve otomasyon teknolojileri devreye giriyor. İnsan odaklı aydınlatmanın kısa ve öz amacı insan sirkadyan ritmine uyum sağlamak, dolayısıyla olabildiğince güneş ışığını taklit edip insanları rahat ettirmektir. Bu sebeple yapay ışığın gün içerisinde aydınlık ve CCT seviyelerini değiştirmesi gerekmektedir. Bunu sağlayabilmenin yolu da ilgili armatürlerin KNX, DALI vb. kontrol sistemleri ve sensörler ile entegre edilmesidir.

Ayrıca, Vitasolis LED sabahları serotonin hormonunu arttırırken geceleri melatonin salgısını baskılayarak sirkadyan ritmi sekteye uğratarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu yüzden İnsan odaklı aydınlatmada tek başına kullanılması yeterli değildir. Gündüz ne kadar Blue Pump LED gerekiyorsa akşamları da mavi spektrumu azaltılmış LED kullanmamız gerekemektedir. İşte bu noktada Nichia Optisolis karşımıza çıkıyor. Optisolis, mavi spektrum baskılanmış, kırmızı ve mora doğru spektrum yoğunluğu arttırılmış bir LED’dir.
 
Doğru bir İnsan odaklı aydınlatma uygulaması yapmak için Optisolis ve Vitasolis’i aynı anda kullanmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Gündüz vakti Vitasolis ve soğuk renk ağırlıklı bir aydınlatma yaparken, akşam vakitlerinde Optisolis ve sıcak renklerde aydınlatma yapılmalıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, standart LED aydınlatma ile yapılan ve HCL / TW diye adlandırılan uygulamaları kıyasladığımızda Blue Pump ve Blue Supression ile uygulanan HCL(İnsan Odaklı Aydınlatma) uygulamaları arasında çok ciddi bir melatonin salgılama farkı bulunmaktadır.